සෝයා බෝංචි – නිර්මාංශ අහාර ගන්නා අයට ප්‍රෝටීන බහුල ආහාරයකි

Nutrition & Diet

.එළවළු විතරක් ආහාර විදියට භාවිතා කරන අයට හොඳ ආරංචියක් කියන්න තමයි අද මම හදන්නෙමොනවද මේ සෝයා බෝංචි කියනෙසෝයා බෝංචි කියන්නෙ   නිර්මාංශ අහාරටයට ගන්න  අයට ප්‍රෝටීන බහුල ආහාරයකි.අපේ ශරීරයේ මනා වර්ධනයට ප්‍රෝටීන් ඉතා අත්‍යවශ්‍ය සංඝටකයකි. අපි ආහාරයට ගන්න මාංශ සහ කිරි වලින් ලැබෙන ප්‍රෝටීන් ප්‍රමාණයට සමාන ප්‍රෝටීන් ප්‍රමානක් සෝයා බෝංචි වලින් ලැබේ.

සෝයා බෝංචි අයත් වෙන්නෙ රනිල ශාක කුලයටයි, ඒම ශාක කුලයේ අනිකුත් බෝග වලින් ලැබෙන ලිපිඩ ප්‍රතිශතය 2% – 15% අතර ප්‍රමානයක්⁣වේ නමුත් සෝයා වලින් එය 30% – 40% අතර පුමානයක් ලැබෙි. සෝයා බෝංචි   යොදාගෙන නිෂ්පාදනය​ කරන ආහාරවලට ලොව පුරාම ඇත්තේ විශාල ඉල්ලුමකි..ශ්‍රී ලාංකකයන් ද බොහෝවිට සිය එදිනෙදා ආහාර වේලට සෝයා එකතුකරගන්න අතරලිපිඩ ප්‍රතිශතය වැඩි වුවත්, ඒවායින් බහුතර ප්‍රමාණයක් අසංතෘප්ත මේදය ලෙස භාවිතාවේ  සෝයා බෝංචි සෞඛ්‍යයට ඉතා හිතකර ඔමේගා 3 මේද අම්ල අන්තර්ගත වන සීමිත ශාක වලින් එකකි.මීට අමතරව කැල්සියම් , යකඩ,තඹ, මැග්නීසියම්, සින්ක් ,විටමින් බී කාන්ඩයට  අයත් නියැසින්, පිරොඩොක්සින් වැනි විටමින, විටමින් K හා තන්තුවලින් ද පොහොසත් ය.

සෝයා බෝංචි  ආහාර වර්ග රාශියක් නිපදවා ගැනීමට භාවිතා කරති. සෝයා නිෂ්පාදන ලෙස ටී.වී.පී හෙවත් සාමාන්‍යයෙන් අපි ආහාරයට ගන්නා සෝයා මීට්, සෝයා කිරි, අයිස්ක්‍රීම්, ටෝෆු වැනි ආහාර ගත හැක, සෝයා පිටි යොදාගන්නා ආහාර ලොව පුරා ප්‍රසිද්ධියක් උසුලයි.සෝයා බෝංචි හා ඒවා මඟින් නිපදවෙන ආහාර භාවිතයට ගැනීමෙන් අපේ සෞඛ්‍යයට වාසි රැසක් අත්කර ගත හැක.සෝයා වල අඩංගු ඉතා ඉහළ ප්‍රෝටීන ප්‍රතිශතය හේතු කොටගෙන ශරීරයේ පරිවෘත්තීය ක්‍රියා කාර්යයක්ෂම ඉහල අගයක් ගන්න අතර  විශේෂයෙන්ම  නිර්මාංශිකයෙක්ගෙන් මඟහැරෙන කිරි, බිත්තර,මාංශවලින් ලැබෙන ප්‍රෝටීන ලබා ගැනීමේ ඉතා හොඳම ශාකමය ප්‍රභවයක් හැටියට සෝයාබෝංචි  ලොව පුරා ප්‍රකටය. මීට අමතරව තන්තුවල බහුලත්වය නිසා ශරීරයේ බර පාලනය කර ගැනීමට මහෝපකාරී වේ. හෘද සෞඛ්‍යයටත් ඉතා ම හිතකර සෝයා මේදය වැඩි ප්‍රතිශතයක් අඩංගු වූවාට, ඉන් බොහොමයක් ශරීරයට හිතකර අසංතෘප්ත මේදය නිසා එමඟින් ශරීරයේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම පහත හෙළිමක් කරයි. මේ සඳහා තන්තු ද දායක වන අතර හෘද සෞඛ්‍යයට හිතකර ඔමේගා 3 මේද අම්ලද මෙහි අඩංගු නිසා අධි රුධිර පීඩනය වැළඳීමේ අවදානමත් අඩුවේ.

සෝයාවල අඩංගු අයිසොෆ්ලේවන් කාන්තාවන්ගේ මාසික ඔසප් වීමේ වේදනාව ද අඩු කිරීමට සමත්වෙන අතරඉතා ඉහළ ප්‍රතිඔක්සිකාරක ප්‍රතිශතය නිසා පිළිකා අවදානමත් අඩු කරගත හැකි බවට තොරතුරු අනාවරණය වී ඇත.  සෝයාවල අඩංගු තන්තු ආහාර ජීර්ණ ක්‍රියාවලියට හා මළබද්ධයටද හොද විසඳුමකි,එමගින් බඩවැල් ආශ්‍රිත පිළිකා අවදානම අඩුවේ.සෝයාවල අඩංගු කැල්සියම්, යකඩ, මැග්නීසියම්, තඹ, සෙලිනියම් හා සින්ක් වැනි මූලද්‍රව්‍ය ශරීරයේ විවිධ ක්‍රියාවලිවලට අත්‍යවශ්‍ය වන අතර, විශේෂයෙන් කැල්සියම් අස්ථි සෞඛ්‍යයට හා ඔස්ටියෝපොරෝසිස් වැළඳීමේ අවදානමද අඩු කරගත හැක. තවද රතු රුධිරාණු සෛල නිෂ්පාදනය වීමෙහි ලා වැදගත් මෙහෙයක් සෝයා මගින් ඉටුකරයි.  තවද මැග්නීසියම් හොඳ නින්දක් ලබා ගැනීමට උදවු වේ. ශරීරයේ ඉන්සියුලින්  කාර්යක්ෂමතාව​ වැඩි කරන බැවින් ප්‍රවේණිගත නොවන දියවැඩියාවද අවම කරගත හැක. ඕනෑම දෙයක් ඕනෙවට වඩා පරිභෝජනය කිරීම අතුරු ආබාධ ගෙන දීමට හේතුවකි .  සෞඛ්‍යයට සෝයා හිතකර ආහාරයක් වුණත්, නිසි පමණට වඩා පරිභෝජනය කිරීමෙන් අවාසිදායක තත්ත්වයන් ඇතිවේ.   දිනකට දෙතුන් වතාවකට වඩා වැඩි ප්‍රමාණවලින් සෝයා දිගින් දිගටම ආහාරයට ගත හොත්පුරුෂයන්ගේ හෝමෝන අසමතුලිතතා ද ඇති විය හැකිය.

Leave a Reply