දිනකට බිත්තරයක් ආහාරයට ගැනීමෙන් හෘදයාබාධ හෝ ආඝාතය ඇතිවීමේ අවදානමක් ඇති නොවේ. UK NHS, 5/03/2020

Nutrition & Diet

“බිත්තර ඔබේ හදවතට නරක නැත: වසර තිහක අධ්‍යයනයකින් හෙළි වී ඇත්තේ දිනකට එකක් ආහාරයට ගැනීමෙන් ආගාතය හෝ හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි නොවන බවයි” යනුවෙන් තැපැල් ඔන්ලයින් වාර්තා කරයි.

බිත්තරවල බොහෝ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අඩංගු බව අප දන්නා අතර ඒවා කොලෙස්ටරෝල් ද ඉහළ මට්ටමක පවතී. කොලෙස්ටරෝල් හා හෘද රෝග අතර සම්බන්ධය නිසා වෛද්‍යවරු වරක් සිතුවේ බිත්තර මගින් හෘද රෝග අවදානම වැඩි කළ හැකි බවයි. පසුකාලීන පර්යේෂණ වලින් හෙළි වූයේ ආහාරයේ ඇති කොලෙස්ටරෝල් එවැනි ගැටළුවක් නොවන බවයි. බිත්තර හා හෘද රෝග පිළිබඳ අධ්‍යයනයන් එකිනෙකට පරස්පර ප්‍රති have ල ලබා දී ඇත.

නව අධ්‍යයනයක දී, පර්යේෂකයෝ 1980 දක්වා එක්සත් ජනපදයේ පුද්ගලයන් 215,618 දෙනෙකුගෙන් ආහාර තොරතුරු භාවිතා කළහ. බිත්තරයක් ආහාරයට ගන්නා පුද්ගලයින්ට කලාතුරකින් හෝ කිසි විටෙකත් බිත්තර අනුභව නොකළ අයට වඩා හෘදයාබාධ හෝ ආගාතය ඇතිවීමේ වැඩි අවදානමක් ඇති බවට කිසිදු සාක්ෂියක් හමු නොවීය. ඔවුන්ගේ සමස්ත ආහාර හා ජීවන රටාව සැලකිල්ලට ගත් පසු. පර්යේෂකයන් ඔවුන්ගේ අධ්‍යයන ප්‍රති results ල ලොව පුරා වෙනත් අධ්‍යයන 27 ක් සමඟ එකතු කර ගත්හ. සංචිත ප්‍රති results ල මගින් බිත්තර අනුභව කරන පුද්ගලයින්ට හෘදයාබාධ හෝ ආගාතය වැඩි වීමේ අවදානමක් නොමැත.

බිත්තරවල පෝෂ්‍ය පදාර්ථවල ප්‍රතිලාභ ඔබට ලබා ගත හැකි අතර කොලෙස්ටරෝල් නිසා ඇතිවිය හැකි අවදානම අවම කර ගත හැකිය. ලුණු හෝ මේදය එකතු නොකර ඒවා පිසීමෙන් හා ඒවා බැදීමෙන් වළකින්න. තෙල්වල බිත්තර බැදීමෙන් ඔවුන්ගේ මේද ප්‍රමාණය 50% කින් පමණ වැඩි කළ හැකිය.
Read more about the healthy way to eat eggs.
කතාව ආවේ කොහෙන්ද?
මෙම අධ්‍යයනය සිදු කළ පර්යේෂකයන් එක්සත් ජනපදයේ හාවඩ් ටීඑච් චෑන් මහජන සෞඛ්‍ය පාසලෙන්. මෙම අධ්‍යයනයට අරමුදල් සපයන ලද්දේ එක්සත් ජනපදයේ ජාතික සෞඛ්‍ය ආයතන විසිනි. එය සම-සමාලෝචනය කරන ලද බ්‍රිතාන්‍ය වෛද්‍ය සඟරාවේ විවෘත ප්‍රවේශ පදනමක් මත ප්‍රකාශයට පත් කරන ලදි, එයින් අදහස් වන්නේ එය අන්තර්ජාලය හරහා කියවීමට නිදහස ඇති බවයි. කථාව ගෙන ගිය එක්සත් රාජධානියේ මාධ්‍ය ප්‍රභවයන් පර්යේෂණය පිළිබඳ සාධාරණ හා සමබර වාර්තා සපයයි.
මෙය මොන වගේ පර්යේෂණයක්ද?
මෙය එක්සත් ජනපදයේ දැනට සිටින සෞඛ්‍ය සේවා වෘත්තිකයින්ගේ විශාල සහයෝගීතා 3 ක් භාවිතා කරමින් අනාගත සාමූහික අධ්‍යයනයක් විය. අවදානම් සාධක (නිතිපතා බිත්තර ආහාරයට ගැනීම වැනි) සහ ප්‍රති come ල (හෘදයාබාධ හා ආ roke ාතය වැනි) අතර සම්බන්ධතා සොයා ගැනීමට කොහොර්ට් අධ්‍යයන හොඳ ක්‍රම වේ. කෙසේ වෙතත්, එකක් සෘජුවම අනෙකාට හේතු වන බව ඔවුන්ට ඔප්පු කළ නොහැක. බිත්තර පරිභෝජනය සහ හෘද රෝග යන දෙකටම බලපාන වෙනත් සාධක තිබිය හැකිය, ඒවා සම්පූර්ණයෙන් සැලකිල්ලට ගෙන නොමැත.
නිගමනය
සමස්තයක් ලෙස ගත් කල, මෙම අධ්‍යයනයෙන් ඇඟවෙන්නේ බිත්තර සෞඛ්‍ය සම්පන්න, සමබර ආහාර වේලක කොටසක් විය හැකි බවයි. පුද්ගලයෙකුගේ සමස්ත ආහාර රටාව සහ ජීවන රටාව සැලකිල්ලට ගත් පසු බිත්තර ආහාරයට ගැනීමෙන් හෘදයාබාධ හෝ ආ roke ාතය ඇතිවීමේ අවදානමක් ඇති බවට කිසිදු සාක්ෂියක් පර්යේෂකයන්ට හමු නොවීය. කෙසේ වෙතත්, බිත්තර විශාල ප්‍රමාණයක් අනුභව කළ පුද්ගලයින්ට සමස්තයක් වශයෙන් සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් නොමැති බව ඔවුන් සොයා ගත්හ. ඔවුන් වැඩි බරක්, ව්‍යායාම අඩු කිරීම සහ දුම් පානය කිරීමට වැඩි ඉඩක් ඇත. ඔවුන් වැඩිපුර රතු මස්, සැකසූ මස් (බේකන් වැනි), පිරිපහදු කළ පිටි, අර්තාපල් සහ සීනි සහිත රසවත් බීම අනුභව කළහ. යමෙකුගේ ආහාර වේලෙහි ආහාර 1 ක් පමණක් බැලීමේ ගැටළු මෙයින් ඉස්මතු කරයි – එය අර්ථවත් වන්නේ ඔවුන් කන්නේ මොනවාද සහ ඔවුන්ගේ සාමාන්‍ය ජීවන රටාව දෙස බැලුවහොත් පමණි. සෑම උදෑසනකම සම්පූර්ණ බැදපු උදෑසන ආහාරය ගැනීම සඳහා මිනිසුන් හරිත එළියක් ලෙස බිත්තර පිළිබඳ මෙම අධ්‍යයනය නොකළ යුතුය. ප්‍රති .ල ගැන අප සැලකිලිමත් විය යුතු යැයි අදහස් කරන ගැටළු කිහිපයක් තිබේ. එක්සත් ජනපදයේ සෞඛ්‍යාරක්‍ෂක වෘත්තිකයන් අතර සහයෝගීතා අධ්‍යයනය සිදු කරන ලද අතර ඔවුන් සියල්ලන්ම සාමාන්‍ය අධ්‍යාපනයට වඩා හොඳ අධ්‍යාපනයක් ලබා ඇත. අනෙක් ජනගහණ කණ්ඩායම් සඳහා ප්‍රති results ල සත්‍ය නොවනු ඇත. පර්යේෂකයන් මේවායින් පුළුල් පරාසයක් සැලකිල්ලට ගත්තද, ප්‍රති results ල අනපේක්ෂිත ව්‍යාකූල සාධක මගින් බලපායි. ආහාරමය ප්‍රශ්නාවලීන් රඳා පවතින්නේ ඔවුන් අනුභව කළ දේ නිවැරදිව වාර්තා කිරීම මත වන අතර එය සැමවිටම එසේ නොවේ. මීට අමතරව, මෙටා විශ්ලේෂණයේ අධ්‍යයන සොයාගැනීම්වල විචලනය සම්පූර්ණයෙන් පැහැදිලි කර නොමැති අතර එමඟින් ප්‍රති results ල මඳක් විශ්වාසදායක වේ. සමස්තයක් ලෙස ගත් කල, සමබර ආහාර වේලක කොටසක් ලෙස මධ්‍යස්ථව බිත්තර අනුභව කිරීම සඳහා මෙම අධ්‍යයනයෙන් උපදෙස් ලැබේ. සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් ගැනීම ගැන වැඩි විස්තර දැනගන්න.
Analysis by Bazian
Edited by NHS UK -Website

One thought on “දිනකට බිත්තරයක් ආහාරයට ගැනීමෙන් හෘදයාබාධ හෝ ආඝාතය ඇතිවීමේ අවදානමක් ඇති නොවේ. UK NHS, 5/03/2020

Leave a Reply